Veiliger traplopen hoe doe je dat?
De Nederlandse trap in huis is vaak steil, smal en hierdoor minder goed te belopen, hoe kan dat? De oorsprong ligt hierin dat de vooroorlogse huizen vaak klein zijn en de meeste trappen in de hal staan bij de ingang, dit is ook vaak een kleine ruimte.
Een goed beloopbare trap is een luie trap. Hier zijn de treden erg diep zodat je makkelijk je gehele voet op de traptrede neer kunt zetten. Voor zo'n luie trap heb je veel meer M² ruimte nodig, die in de oudere huizen niet aanwezig was, hierdoor maakte de trappenmaker een steilere trap die minder M² oppervlakte gebruikten.
In Nederland zien we gelukkig de laatste jaren steeds betere beloopbare trappen. De regelgeving door het bouwbesluit zijn strenger geworden waardoor ook de trap aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er zijn meer treden in de trap gekomen van 13 naar 15 en de ruimtes van de hal zijn ook aanzienlijk vergroot. Hierdoor kan de trap groter worden gemaakt wat de veiligheid ten goede komt.
Er staan echter heel veel huizen in Nederland waar de trap nog de 13 smalle treden heeft en hierdoor de trap minder goed beloopbaar wordt. Heb jij ook zo'n trap in je huis en wordt het traplopen steeds moeilijker, dan zijn er verschillende hulpmiddelen en met een aantal praktische tips wordt het een stuk veiliger traplopen.
- Zorg dat de traptreden leeg zijn
Om te beginnen is het belangrijk dat de trap leeg is, dus geen wasgoed, schoenen of speelgoed op de trap neerleggen.
- Loop tree voor tree
Loop je moeilijk omdat je geopereerd bent, of worden je spieren strammer, neem dan iets meer de tijd voor het traplopen en zet steeds je beide benen op een traptrede, dit kost wel wat meer tijd, maar is een heel stuk veiliger. Zorg daarbij voor een goede muurleuning, het liefst aan beide kanten.
- Loop desnoods achterwaarts de trap af
Zijn de traptreden zo ondiep dat je maar een halve voet kan neerzetten dan kun je beter achterwaarts de trap aflopen, heel veel valpartijen komen door het naar beneden lopen op de trap.
- Plaats een ronde muurleuning
Ontbreekt er een trapleuning aan de muur zorg dan dat minimaal aan 1 zijde van de trap een leuning is gemonteerd. Nog beter is het om aan beide zijde van de trap een leuning te monteren. Heb je een trap spil aan de binnen zijde van je trap, dan kun je hier ook een verticale beugel monteren. Met name bovenaan de trap geeft dit veel extra steun.
- Trapleuning griptape
Een griptape voor trapleuningen voor als je de kracht in je handen begint kwijt te raken. Je kan je de trapleuning voorzien van een antislip tape. Die kan je dan plaatselijk aanbrengt bij voorkeur bij een ronde trapleuning met een maximale diameter van 38 mm. Je kunt hier ook een fiets stuurlint voor kopen die je plaatselijk oom de ronde trapleuning wikkelt.
- Led traptrede verlichting
Zorg voor een goede verlichte trap, een goede zicht op de traptrede is heel belangrijk. Tegenwoordig heb je allerlei soorten led verlichting die je aan de zijkanten van de trap kan monteren, deze ledlichten zijn er werkend op een batterij en gaan aan bij beweging, maar op stroom zijn er ook heel veel mogelijkheden. Zorg dat vooral de bovenste en onderste treden voldoende licht hebben.
- Duurzame antislip trap strip
Zorg dat je traptreden stroef zijn met een duurzame antislip. Heb je een gelakte of geschilderde trap, of een natuurstenen trap, deze kunnen heel glad zijn zeker als je met sokken de trap af loopt. Voorzie de treden van een sterke en duurzame antislip trap strip. Deze zijn in 2 uitvoeringen te koop het model wat in een groefje word geklemd en het model en de uitvoering met een zelfklevend laagje.
Zeker ook de moeite waard om te lezen
Blogschrijver:
Dennis
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.