Trapprofielen welke zijn er en wat zijn de verschillen
Zoek je al even op het internet naar het goede product om de beste antislipstrip voor je trap te kiezen maar heb je het nog niet gevonden? goed dat je ook even onze blog bezoekt. In trapprofielen zijn er verschillende opties denkbaar. Ik leg je hier graag uit de 3 verschillen die er zijn in trapprofielen, zodat je de beste keuze maakt die voor jou trappen geschikt zijn.
Trapprofielen zijn onder te verdelen in:
- Hoekprofielen
- Infrees profielen
- Lijm profielen
________________________________________
Hoekprofiel
-Trapprofielen worden meestal aangeduid als hoekprofielen, je weet wel een aluminium hoeklijn dat je bij iedere bouwmarkt kunt kopen en dat je aan de rand van je trap schroeft waarmee je ze beschermt tegen slijtage van het materiaal, (meestal hout) en waarbij je de traptrede een antislip geeft door de ribbeltjes die in dit profiel zitten.
Het trapprofiel dat ook wel trapkant wordt genoemd, is te koop in heel veel uitvoeringen. Voor je trap in huis is dit niet echt elegant en fraai qua uitstraling. Dit trapprofiel wordt meestal toegepast bij trappen die veelvuldig met schoenen worden belopen. Je ziet dit profiel vaak toegepast in fabrieken en winkels en bij buiten toepassingen.
De traptrede in huis is met dit profiel dan wel beschermt tegen slijten van het materiaal, maar ziet er niet echt fraai uit in je interieur. Ook voelt het heel onprettig aan bij het lopen zonder schoenen, het trapprofiel als hoekmodel is ook echt bedacht voor het veelvuldig belopen van de trap met schoenen aan. Daarom is dit profiel minder geschikt voor de traditionele woningbouwtrap.
________________________________________
Infrees profiel
Jij zoekt vermoed ik een trapprofiel voor je woningbouw trap. Misschien omdat je de trap een nieuwe look wilt geven, een schilderbeurt, of gewoon om dat je de trap te glad vind. Je kunt dan ook kiezen voor een infrees profiel. Hoe werkt dat dan een in frees trapprofiel?
In iedere traptrede wordt een groefje gemaakt van ongeveer 1cm breed en 1cm diep waar een kunststof rubber stripje in wordt geklemd. Het infrees profiel komt circa 2mm boven de trede uit, heeft ook groefjes en geeft hierdoor een goede antislip. Tegenwoordig maakt de trappenmaker dit groefje meestal direct in de trap, waardoor het in frees profiel over de hele lengte van de traptrede doorloopt.
Zit er in jou trap niet zo'n groefje dan moet deze erin worden gemaakt. Er zijn bedrijven die dit doen, maar ben je handig dan kan je dit ook zelf doen. Bedenk dat je hierbij niet tot helemaal in de hoek kunt komen, je zal dan de strip ongeveer 10cm terug moeten houden vanaf de zijkant. Het resultaat is natuurlijk wel heel chic.
De kosten hiervoor zijn wel behoorlijk, een specialistisch bedrijf rekent al snel 300 euro voor een trap, maar heb je een koophuis dan is het wel een goede investering.
________________________________________
Lijmprofiel
Een nadeel van een in frees profiel is dat er een groefje in je traptrede moet worden gemaakt. Iets wat je meestal niet zelf kunt, maar moet laten doen. Je hebt namelijk speciaal gereedschap hiervoor nodig. Bekijk maar dit filmpje op you tube dan kan je zien of je dit klusje zelf kan doen. Ook moet je bedenken dat, als je in een huurhuis woont dit vaak niet mag van de eigenaar of de woningbouw vereniging, ik zou dit eerst navragen, want bij verhuizing kom je anders op behoorlijke kosten om dit te herstellen.
Voor huizen in een huursituatie, of als je niet teveel geld wilt uitgeven is er een lijmprofiel voor trappen. het lijmprofiel is een platte strip die van speciaal kunststof is gemaakt en wordt geleverd op een rol deze heeft aan de onderzijde een zeer sterke plaklaag. De platte strip wordt op de traptrede geplakt is ook circa 2mm dik en voorzien van groefjes voor een goede antislip.
Je kunt dit product niet vergelijken met een antislip tape. De verschillen hierin zijn groot, allereerst al de samenstelling van het materiaal, zo heeft de tape een schuurpapier toplaag, en is erg dun zoals de dikte van een duck tape achtige plakband. Dus erg slijtgevoelig. Wil je meer weten over de soorten antisliptape, die er zijn hier lees je er alles erover, met prijzen en vergelijkingen.
Het mooie van deze platte strip is dat je voor het aanbrengen niet super handig hoeft te zijn. De strip kun je laten doorlopen tot in de hoeken van de traptreden. Ga je verhuizen dan verwijder je de platte strip door met de föhn de strip warm te maken. Dit gaat vrij makkelijk zonder schade aan de trap te veroorzaken.
Zeker ook de moeite waard om te lezen
Blogschrijver:
John Heukelom
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.