Populaire Trapmodellen in Nederland
Overweeg je een nieuwe trap te laten plaatsen? Het is verstandig om je eerst te verdiepen in de verschillende modellen trappen, de materialen waaruit ze gemaakt zijn, de prijsverschillen en bij welke situaties ze het beste passen.
Trappen kunnen worden onderverdeeld in vier groepen:
- Woningbouwtrappen
- Winkeltrappen
- Galerijtrappen
- Fabriekstrappen
Woningbouwtrappen
Woningbouwtrappen zijn meestal standaard vuren- of grenenhouten trappen. Ze worden snel geplaatst in het bouwproces om de werklui een veilige toegang tot de verdiepingen te bieden. Zolang het dak nog niet af is, wordt de trap niet geplaatst. In plaats daarvan wordt vaak een ladder gebruikt, wat niet ideaal is en tot ongelukken kan leiden.
Vurenhout is niet erg duurzaam maar wel kosteneffectief, wat belangrijk is voor aannemers. Een eikenhouten trap kan tegen meerprijs worden geleverd, bijvoorbeeld met vurenhouten zijkanten en eikenhouten treden. In dat geval wordt de trap later geplaatst en tijdelijk vervangen door een stalen trap.
De meest voorkomende trap is de kwarttrap, een rechte trap met een draai onderin of bovenin. Er is ook de 2-kwarttrap met draaien aan beide uiteinden. Bekijk hier de plattegrond van trapmodellen bij het artikel over trapmaantjes vervangen. De prijzen voor luxere trappen (bij meerwerk) variëren van 3.500 tot 6.500 euro of meer. De trappenmaker meet alles op en er kan gekozen worden voor diverse houtsoortcombinaties en uitvoeringen.
Handige Traptermen
Trede: Het oppervlak waar je je voet plaatst.
Stootbord: Het plankje tussen de treden.
Looplijn: Een denkbeeldige lijn waar je op de trap loopt.
Klimlijn: Een vloeiende lijn die de voorkanten van de treden verbindt.
Trapboom: De structuur waarin de treden zijn gemonteerd.
Doorloophoogte: De afstand tussen de traptrede en het plafond, voorheen 210 cm, nu minimaal 230 cm.
Trapspil: De verticale paal van de trap.
Trapgat: De uitsparing in het plafond.
Aantrede: De horizontale afstand tussen de voorkanten van twee treden.
Optrede: De verticale afstand tussen de bovenkanten van twee treden.
Wel: De oversteek vanaf het stootbord.
Verschillende traptypen:
- Rechte steektrap
- Trap met 1 kwart draai
- Trap met 2 kwarten
- Spiltrappen
- Vrijdragende trappen
- Keepboomtrappen
- Molenaars trappen
- Vlizotrappen
Rechte steektrap
Deze trap wordt veel toegepast, bijvoorbeeld als keldertrap of naar de zolder. Hij neemt relatief veel vloeroppervlakte in beslag, maar is goed beloopbaar als hij volgens het bouwbesluit wordt gemaakt.
Trap met 1 kwart
Deze trap heeft een draai van 90 graden, onderin of bovenin. De treden in de draai lopen schuin toe.
Trap met 2 kwarten
Deze trap heeft zowel onderaan als bovenaan een draai van 90 graden en een recht middenstuk van ongeveer 3 of 4 treden. Naar de zolder wordt dit vaak een halfslagtrap genoemd.
Spiltrappen
Spiltrappen zijn er in veel uitvoeringen. Ze kunnen volledig van hout, staal of een combinatie daarvan zijn. Tegenwoordig zie je veel uitvoeringen met glas en rvs hekwerken. De trap is ook als doe-het-zelf-kit verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals kleur, materiaal en diameter. De best beloopbare trap is 180 cm breed. De treden zijn schuin weglopend, en belopen aan de spilkant is het moeilijkst omdat de treden daar het smalst zijn.
De spiltrap draait om zijn as (spil) heen, waardoor hij weinig vloeroppervlakte inneemt.
Vrijdragende trap
Deze moderne trapstijl zie je steeds vaker. Meestal is het een rechte trap waarbij de treden uit de muur komen en niet ondersteund worden. Ze zijn gemonteerd in een stalen frame dat later wordt afgewerkt of in de muur verwerkt. Er zijn ook uitvoeringen waarbij een metalen anker in de betonnen muur wordt geplaatst, waarop de treden worden gemonteerd.
Keepboomtrap
De keepboomtrap heeft zijkanten die in een vertanding zijn gezaagd. In Amerika zie je dit type vaak. De treden liggen op de uitgezaagde keep. Dit type trap is meestal luxer en gemaakt van duurdere houtsoorten zoals noten- of eikenhout.
Molenaarstrap
De molenaarstrap is afgeleid van de trap in een molen. Omdat er vaak weinig ruimte is, is er een rechte steektrap met uitgezaagde treden bedacht. Je kunt voorwaarts de trap aflopen en door de uitsparing je voet goed plaatsen. Deze trap wordt vaak naar de zolder toegepast.
De trap neemt weinig ruimte in en is redelijk beloopbaar. Je kunt zo'n trap laten maken of als doe-het-zelf-pakket kopen.
Vlizo trap
De exacte oorsprong van de naam is onbekend, maar het kan een afkorting zijn van "vliering", een andere naam voor zolder. Deze inklapbare of inschuifbare trap is ideaal voor toegang tot de zolder. Er zijn veel uitvoeringen en kwaliteiten, van doe-het-zelf-pakketten tot elektrische versies die je kunt laten plaatsen.
Trappen kunnen uitgevoerd worden in de volgende houtsoorten:
- Vurenhout en grenenhout
- Beukenhout
- Eikenhout
- Iroko tropisch hout
- Rubberhout
- Bamboe
- Beton
- Glas/metaal
- Metaal/hout
De Nederlandse trap is over het algemeen vrij steil vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland en andere omringende landen. Dit komt doordat er vaak weinig vloeroppervlakte beschikbaar is. Voor een comfortabele trap is het belangrijk dat de treden diep genoeg zijn om je voet volledig te kunnen plaatsen.
Omdat grond in Nederland duur is, probeert de architect voldoende ruimte over te houden voor wonen en slapen, waardoor de traphal klein wordt gehouden. De trap moet daardoor steil worden ontworpen.
Gelukkig is er een bouwbesluit dat ervoor zorgt dat trappen aan bepaalde eisen voldoen, zodat ze veilig te belopen zijn met voldoende grip en antislip.
Blogschrijver:
Dennis
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.