Wil je de allerbeste oplossing voor een antislip strip in je trap? Een infrees strip laten plaatsen is dan een heel goede en duurzame keuze.
Als de trappenfabriek de trap maakt kan de klant als optie kiezen voor een infrees antislip strip in de traptreden. Gelukkig gaat dit tegenwoordig veel vaker standaard, maar vroegere jaren moest de trap zo goedkoop mogelijk gehouden worden.
Waarom zit antislip niet standaard in iedere trap
De aannemer wilde al die extra's niet betalen hiervoor en daarom werd de trap geleverd zonder deze antislip gleuven. Het hout moest goedkoop zijn want de trap moest snel geplaatst worden tijdens de bouw zodat de bouwlieden de trap konden gebruiken in plaats van een ladder. Je begrijpt wel hierom werd het goedkoopste hout gebruikt namelijk een vurenhout.
Tegenwoordig wordt er vaak een stalen of aluminium noodtrap geplaatst en komt de officiële trap pas als het meeste werk is gedaan zoals de vloeren, plafonds en de wanden.
Een infrees strip in je trap maken hoe doe je dat
Maar goed nu terugkomend op de antislip infrees strip, heb je een koophuis dan is het de overweging waard om dit aan te brengen. Ben je niet zo handig, laat dit dan doen, er zijn specialisten die dit alle dagen doen met een mooi resultaat. Goedkoop is het niet maar het is wel een duurzame oplossing met een aantal voordelen.
Zoals: de strip is makkelijk te verwisselen na versleten te zijn, in tegenstelling tot een smalle strip die je kunt plakken, verschuift deze infrees strip niet en de strip is mooi strak en recht te monteren, iets wat bij een smalle plakstrip ook moeilijker is.
Heb je een huurhuis dan kan je beter voor een plakbare antislip kiezen, die is ook weer makkelijk te vewijderen zonder veel schade aan je traptreden. Wat wel een groot voordeel is als je gaat verhuizen.
Ben je een Doe Het zelver dan is deze klus goed te doen.
Je bent handig, dan kun je deze klus zelf uitvoeren. Hiervoor heb je alleen een goede bovenfrees nodig en een rechte liniaal waarlangs je de frees kan laten lopen.
Er zijn een 3 tal manieren hoe je dit kunt doen
1 Een goede frees is een Makita kanten frees, deze is handzaam klein en je kan tot ver in de hoeken hiermee komen. In de hoofdfoto zie je een voorbeeld van een kantenfrees
Je kan dan gewoon frezen met de geleider er op gemonteerd. Frees de groef qua diepte in 2 of drie stappen. Heb je geen stofzuiger aan de frees vraag dan of iemand je helpt met een stofzuiger erbij te houden want het stuift behoorlijk.
Stofzuig bij iedere stap de gleuf schoon zodat je freesje niet verbrand. Een freesje HSS van 7 mm werkt het beste. Let op dat je de frees duwt en niet trekt anders loop je de kans uit het hout te lopen. met je freesmachine.
2 Het frezen met behulp van een mal, hiervoor maak je een mal die de breedte en dikte van de groef bepaald. Je kan een grotere bovenfrees gebruiken en op het bovenfreesje zet je een vrijloop ring die door de mal gleuf loopt. Er kan dan bijna niets fout gaan.
.
Hoe je deze mal kan maken? kijk op you tube er zijn verschillende manieren en is echt niet moeilijk. De mal klem je eenvoudig vast met een paar lijmtangen, of een paar schroefjes.
3 Het kan ook met een gewone frees alleen je moet dan de geleider er afhalen en de frees langs een rechte liniaal laten lopen. Deze geleider schroef je van bovenaf met 3 schroefjes vast, zodat deze niet kan verschuiven.
Bedenk wel dat je niet volledig tot in de hoek kunt komen met een bovenfrees kijk dus eerst goed welke traptrede het kortst worden en pas hier dan de lengte van de antislip gleuf op af, het mooiste is als je ze allemaal dezelfde afstand vanaf de zijkant geeft.
Ook hierbij geld in kleine stapjes qua diepte frezen en de frees duwen en niet trekken, probeer altijd even een proefplankje voor het resultaat. De trap strip zit meestal circa 2,5 cm van de voorkant van de traptrede, en voor een woning trap is een enkele strip voldoende. Heb je alle gleuven gemaakt dan is de volgende stap het schilderen van de trap.
Ga je deze klus ook doen lees dan ook mijn blog over het schilderen van een trap en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Vooral het afkitten van de kieren en naden met een flexibele kit is héél belangrijk.
Veel succes met dit winter klusje!
Dennis
Mocht je overigens een vraag hebben hierover, ik beantwoord ze graag voor je. Je moet alleen even een account aanmaken ivm spam ;-)
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.