Trapmaantjes vervangen wat zijn de voor en nadelen
Ben je uitgekeken op die versleten trapmaantjes en wil je de trap een beetje fris en weer veilig maken en een moderne look geven?
Trapmaantjes of trapmatten zijn vrij makkelijk te verwijderen. Meestal zitten ze vast geplakt met een dubbelzijdige tape en trek je ze met een beetje kracht er zo van af. Lukt dit niet dan even warm maken met föhn of een strijkbout. De lijmresten van de trapmaantjes die achter blijven, of restjes van de dubbelzijdige tape kun je eenvoudig met een beetje sticker verwijderaar of een flesje wd40 weghalen.
Is de lijm niet van een vliestape maar van bijvoorbeeld een montage kit, dan moet dit zorgvuldig weg geschraapt worden met een verf schrapertje. Schuur de traptreden daarna met een schuurblokje en schuurpapier korrel 180 glad en schilder de traptrede vervolgens opnieuw in de gewenste kleur.
Als je trapmaantjes gaat vervangen dan zitten daar voor en nadelen aan
De traptreden van de meeste trappen in Nederland lopen schuin namelijk van breed naar smal, het brede deel is het deel waar wordt gelopen, dit wordt de looplijn genoemd, het smalle deel is het deel aan de paal kant. Dat is ook de rede waarom de trap mat de vorm van een maantje heeft gekregen, een rechthoekig maantje zou niet passen op zo'n schuine traptrede.
Het ontstaan van het trapmaantje komt uit de jaren 60. De trapmaantjes werden in die tijd gewoon door de woninginrichter gemaakt, die knipte de maantjes uit een "rest stuk" vloerbedekking en zoomde de randen met naald en draad, of naaide een bies rondom het trapmaantje. Dit was in prijs een goedkopere oplossing voor de toen der tijd veel toegepaste traploper, die met koperen traproeden werd vast gezet. De trapmaantjes werden in die tijd nog gespijkerd met kleine stoffeer spijkertjes.
De voordelen op een rijtje
- Er is heel veel keus in kleur en kwaliteit
- Grote variatie in prijzen
- Geschikt voor alle binnen trappen
- Makkelijk uit te wisselen
- Geen contact geluid bij het belopen en voelt prettig
- Loop oppervlakte trap slijt niet
.
De nadelen op een rijtje
- De maantjes worden snel vies
- De goedkopere modellen laten snel los en krullensnel aan de kanten
- Huisdierharen gaan makkelijk onder de maantjes zitten
- De antislip is beperkt door de ronde vorm
- Het loop gedeelte zit niet in het midden van het maantje
Je ziet er zijn dus best veel verschillen, wil je snel klaar zijn, geen traptreden schilderen maar alleen de trapmaantjes uitwisselen, dan is dat voor de slijtage van de traptreden en de veiligheid bij het belopen een prima optie, ik zou dan kiezen voor de iets sterkere en duurdere modellen bijvoorbeeld de sisal maantjes. Deze zijn ook beter schoon te maken en geven niet zo snel loopsporen.
Wil je geen trap maantjes meer, vindt je dit niet meer mooi, of vind je de aanschaf hiervan te duur? Kies dan bijvoorbeeld voor een antislip trap strip die zelfklevend is. Dat is makkelijk aan te brengen en je trap wordt er ook nog eens prachtig door. De antislip strip is al te koop vanaf €20,- en de strippen die speciaal voor trappen zijn geproduceerd koop je al voor circa €50,- voor een rol van 15 meter, wat voldoende is om je gehele trap weer de nodige veiligheid te geven.
Vraag een gratis samples kaartje aan met de 10 voorbeeld kleuren van de zelfklevende antislip trap strip, ideaal voor een snelle en doeltreffende veilige trap.
Veel gelezen blog artikelen
- Trap een betonlook geven
- Je trap opknappen met een beperkt budget
- Geef je trap een Vintage uitstraling
Blog schrijver:
Jeroen Smeets
https://www.antisliprubbertape.com/
aangepast op 21-9-2017
aangepast op 11-10-2019
H-2
Reacties
Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen. Uw reactie zal worden geplaatst zodra deze is goedgekeurd.